Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Γ΄ Λυκείου Ηλεκτρικές Ταλαντώσεις



Στο κύκλωμα του σχήματος ο μεταγωγός α βρίσκεται στη θέση (1), ο μεταγωγός β στη  θέση (3) και το ιδανικό  πηνίο L1 διαρρέεται από ρεύμα σταθερής έντασης. Η ηλεκτρική πηγή έχει ΗΕΔ Ε =10V και εσωτερική αντίσταση r=4Ω , ο αντιστάτης έχει αντίσταση R=16Ω, και ο πυκνωτής έχει χωρητικότητα  C=0,5μF. Τη χρονική στιγμή t =0 μετακινούμε ακαριαία το μεταγωγό α στη θέση (2) χωρίς να σχηματισθεί σπινθήρας, οπότε το ιδανικό κύκλωμα L1C αρχίζει να εκτελεί ηλεκτρικές ταλαντώσεις με συχνότητα f=500/πHz

Α) να αιτιολογήσετε ποιος από τους δυο οπλισμούς του πυκνωτή Α και Γ, θα αποκτήσει πρώτος μετα τη χρονική στιγμή t=0, αρνητικό φορτίο.

Β) να γράψετε τις χρονικές εξισώσεις της έντασης του ρεύματος και του φορτίου του πυκνωτή, θεωρώντας σα θετική φορά του ρεύματος, αυτή  που διαρρέει το πηνίο L1 πριν τη μετακίνηση του μεταγωγού α

Γ) να υπολογίσετε την απόλυτη τιμή του φορτίου του πυκνωτή τη χρονική  στιγμή που η ενέργεια του μαγνητικού πεδίου του πηνίου είναι ίση με την ενέργεια του ηλεκτρικού πεδίου του πυκνωτή (UE=UB).

Δ) Ενώ το σύστημα κάνει ταλάντωση, τη χρονική στιγμή t=π/6000s ανοίγουμε το μεταγωγό α από τη θέση (2) και κλείνουμε το μεταγωγό β στη θέση (4). ‘Έχουμε δηλαδή το κύκλωμα L2C. Να γραφεί η εξίσωση του φορτίου του πυκνωτή και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνάρτηση με το χρόνο της νέας ταλάντωσης , αν θεωρήσουμε t=0 για τη νέα ταλάντωση τη στιγμή που αλλάζουμε τους διακόπτες.  Δίνεται  ακόμη  ότι  L2=5mH.


Για να δείτε τη λύση πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου