Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Γ΄ Λυκείου Ταλαντώσεις



Ιδανικό ελατήριο σταθεράς k=100N/m που βρίσκεται στο φυσικό του μήκος, έχει  το πάνω άκρο του στερεωμένο στην οροφή, ενώ στο άλλο άκρου φέρει γάντζο. Προσδένουμε στο γάντζο σώμα Σ1 μάζας m1=3kg, και τη στιγμή t0=0 το αφήνουμε ελεύθερο από τη θέση φυσικού μήκους του ελατηρίου.
           

Α) Να αποδείξετε ότι το σώμα θα κάνει απλή αρμονική ταλάντωση, και να γράψετε την εξίσωση της απομάκρυνσης x από τη θέση ισορροπίας του, σε συνάρτηση του χρόνου t, θεωρώντας ως θετική φορά προς τα πάνω


Β) Να βρείτε την ταχύτητα του σώματος Σ1, καθώς αυτό κατέρχεται, κι έχει διανύσει διάστημα 0,4 m.

Τη στιγμή που το σώμα σταματά στιγμιαία για πρώτη φορά, προσαρτάμε ακαριαία στο γάντζο, δεύτερο σώμα Σ2 μάζας m2=1kg, που φέρει κρίκο στο πάνω μέρος του, κι έτσι το σύστημα συνεχίζει να ταλαντώνεται.


Γ)  Πόση είναι  η δύναμη που ασκεί ο γάντζος στο σώμα Σ2, τη στιγμή που η ταχύτητα είναι το μισό της μέγιστης τιμής της για πρώτη φορά. 


Τη χρονική στιγμή t3 που το σύστημα σταματά στιγμιαία για 13η φορά, αποσπάται το σώμα Σ2, και κάνει ελεύθερη πτώση, ενώ το σώμα Σ1 συνεχίζει την ταλάντωσή του. Υπολογίστε τη χρονική στιγμή t3 και να εξετάσετε αν τα σώματα θα συναντηθούν.  
                 

Δίνεται g=10m/s2



Για να δείτε τη λύση πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου