Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Γ΄ Λυκείου Στερεό σώμα Ισορροπία Ροπή αδράνειας Νόμος Στροφικής Κίνησης



Το σύστημα των δύο ομογενών ράβδων ΟA μήκους L1=0,4m και ΟB μήκους L2=0,8m με μάζες  m1 και m2=0,4 kg αντίστοιχα είναι κολλημένες μεταξύ τους και σχηματίζουν ορθή γωνία, ενώ συγκρατούνται ακίνητες με τη βοήθεια αβαρούς μη εκτατού νήματος που είναι δεμένο στο άκρο Β της μιας ράβδου, ενώ το άλλο άκρο του είναι στερεωμένο σε μάζας  m3=0,2Kg. Το σώμα μάζας m3 βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο, στερεωμένο στο ένα άκρο οριζόντιου ελατηρίου σταθεράς k=20N/m. Τη χρονική στιγμή t=0 κόβεται το νήμα και οι ράβδοι αρχίζουν να περιστρέφονται χωρίς τριβές γύρω από σταθερό οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το κοινό άκρο τους Ο μέχρι που η ράβδος ΟΑ γίνεται τελικά κατακόρυφη.


Να υπολογίσετε: 



Α) Η μάζα m1 της ράβδου.



Β) Η ολική ροπή αδράνειας Iολ του συστήματος των δύο ράβδων.



Γ) Το μέτρο της γωνιακής επιτάχυνσης του συστήματος των δύο ράβδων αμέσως μετά την κοπή του νήματος και ενώ η ράβδος ΟΑ διατηρείται ακόμα οριζόντια. 

 

Δ) Τη χρονική εξίσωση της απομάκρυνσης από τη θέση ισορροπίας της ταλάντωσης που εκτελεί το σώμα m3 μετά την κοπή του νήματος, αν λάβετε ως θετική φορά προς τα δεξιά. 

Δίνεται η ροπή αδράνειας ομογενούς ράβδου ως προς άξονα κάθετο σ’ αυτήν που διέρχεται από το κέντρο μάζας της δίνεται από τη σχέση I cm = 1/ 12 Mℓ2   και η επιτάχυνση της βαρύτητας g = 10 m/s2 


Για να δείτε τη λύση πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου