Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Γ΄Λυκείου Στερεό σώμα


Ομογενής κύλινδρος μάζας Μ=10Kg  και ακτίνας R, διατηρείται με παρέμβαση μας ακίνητος σε ενδιάμεσο σημείο πάνω στην επιφάνεια ενός πλαγίου επιπέδου γωνίας φ=300. Τη χρονική στιγμή t0=0 αρχίζει να ασκείται πάνω στο κέντρο μάζας του σταθερή δύναμη F=20Ν, που είναι παράλληλη στο κεκλιμένο επίπεδο με φορά προς τα πάνω και ταυτόχρονα ο κύλινδρος αφήνεται ελεύθερος να κινηθεί. Η δύναμη ασκείται για χρονικό διάστημα 10s και τη χρονική στιγμή t1=10s το μέτρο της δύναμης ακαριαία γίνεται 65Ν, χωρίς όμως η δύναμη να αλλάξει διεύθυνση και φορά.

 Η δύναμη ασκείται μέχρι τη στιγμή που ο κύλινδρος μηδενίζει στιγμιαία την ταχύτητά του.

α) Για τα πρώτα 10s της κίνησης του να βρείτε προς τα πού θα κινηθεί ο κύλινδρος και να σχεδιάσετε το διάνυσμα της στατικής τριβής που δέχεται ο κύλινδρος . Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

β) Να υπολογίσετε το μέτρο της επιτάχυνσης του κέντρου μάζας του κυλίνδρου κατά την κίνησή του στο πλάγιο επίπεδο για όσο χρονικό διάστημα η δύναμη F έχει μέτρο 20Ν

γ) Να βρείτε το μέτρο της μετατόπισης του κυλίνδρου στο χρονικό διάστημα των πρώτων 10s, την ταχύτητα του κέντρου μάζας του κυλίνδρου τη χρονική στιγμή t1=10s , καθώς και τη φορά της στατικής τριβής μετά τη μεταβολή του μέτρου της δύναμης από 20Ν σε 65Ν.

δ) Να βρείτε το μέτρο της μετατόπισης του κυλίνδρου από τη στιγμή t1=10s μέχρι τη στιγμή που ο κύλινδρος μηδενίζει στιγμιαία την ταχύτητά του.

Να θεωρήσετε ότι ο κύλινδρος κινείται συνεχώς πάνω στο κεκλιμένο επίπεδο, κυλίεται συνεχώς και δεν ολισθαίνει σε καμία στιγμή.

Δίνεται ότι η ροπή αδράνειας του κυλίνδρου ως προς τον άξονα συμμετρίας του ισούται με
Ιcm=1/ΜR2   και ότι  g=10m/s2  

Για να δείτε τη λύση πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου