Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Γ΄ λυκείου Στερεό σώμα Νόμος στροφικής κίνησης Έργο



Η τροχαλία μάζας Μ1=12Kg και ακτίνας R1=0,5m,  μπορεί να στρέφεται χωρίς τριβές γύρω από οριζόντιο άξονα που περνά από το κέντρο της. Σε αβαρές και μη εκτατό νήμα που έχουμε τυλίξει στην τροχαλία έχουμε δέσει το σώμα Σ1 μάζας m1=2Kg  και από αυτό με άλλο αβαρές και μη εκτατό νήμα έχουμε δέσει το σώμα Σ2 μάζας m2=m1=2Kg. Στην άλλη άκρη της τροχαλίας έχουμε στερεώσει δίσκο μάζας Μ2 και ακτίνας R2=0,2m που μπορεί να στρέφεται από το κέντρο του. Αρχικά τα σώματα είναι ακίνητα Αν δίνεται ότι η γωνία του κεκλιμένου επιπέδου είναι φ=300, να βρεθεί:


Α) η μάζα Μ2 του δίσκου 


Τη χρονική στιγμή t=0 κόβουμε το νήμα με το οποίο είναι δεμένο το σώμα Σ2 και το σύστημα αρχίζει να κινείται. Να υπολογισθεί:


Β) η επιτάχυνση του σώματος Σ1 και το μέτρο της στροφορμής του συστήματος των τριών σωμάτων τη χρονική στιγμή t1=1s


Γ) η κινητική ενέργεια ενός υλικού σημείου Γ μάζας  Δm=2.10-3Kg του δίσκου κατά τη χρονική στιγμή t1=1s κατά την οποία το σημείο αυτό βρίσκεται πάνω στη διάμετρο  την κάθετη στο κεκλιμένο επίπεδο και η απόσταση του από αυτό είναι d=3R/2.


Δ) Από τη χρονική στιγμή t1=1s και μετά ασκούμε στο σώμα Σ1 κατακόρυφη δύναμη F με αποτέλεσμα τη χρονική στιγμή  t2 η κινητική ενέργεια του δίσκου να μηδενίζεται ενώ ο δίσκος έχει εκτελέσει  Ν=4/π περιστροφές στο χρονικό διάστημα Δt=t2-t1. Να βρεθεί το έργο της F σε αυτό το χρονικό διάστημα.


Δίνεται: g=10m/s2  και για το δίσκο και τη τροχαλία η ροπή αδράνειας ως προς το κέντρο μάζας είναι ΙcmR2/2

Για να δείτε τη λύση πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου