Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Γ΄ λυκείου Αρμονική ταλάντωση - Κρούση - Κύματα



Από το σημείο Α κεκλιμένου επιπέδου ΑΒ μήκους s=16 m και γωνίας φ τέτοιας ώστε ημφ=0,6 και συνφ=0,8 ρίχνεται σώμα Σ1 μάζας m1=6Kg με ταχύτητα υ0. Το κεκλιμένο επίπεδο παρουσιάζει με το σώμα Σ1 τριβή, με συντελεστή τριβής ολίσθησης μ=0,5. Στη συνέχεια το σώμα Σ1 εισέρχεται σε λείο οριζόντιο επίπεδο ΒΓ  και στο σημείο Δ (εσωτερικό του ΒΓ) συναντά με ταχύτητα υ1=17m/s ακίνητο σώμα Σ2 μάζας  m2=11Kg με το οποίο συγκρούεται κεντρικά και πλαστικά. Θεωρούμε ότι η ταχύτητα του σώματος Σ1 στο τέλος του κεκλιμένου επιπέδου, είναι αυτή με την οποία εισέρχεται στο οριζόντιο επίπεδο. Στη συνέχεια, το συσσωμάτωμα φθάνει στο σημείο Γ (τέλος οριζοντίου επιπέδου) και εισέρχεται σε λείο τεταρτοκύκλιο ΓΖ  ακτίνας  R, φθάνει στο σημείο Ζ με ταχύτητα υZ και εκτοξεύεται κατακόρυφα. Αφού ανέλθει κατά ύψος h συγκρούεται μετωπικά και ελαστικά με σώμα Σ3 μάζας  m3=51Kg που ισορροπεί ακίνητο στο κάτω άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου. Αμέσως μετά τη κρούση το Σ3 ξεκινά απλή αρμονική ταλάντωση πλάτους Α=0,2 /πm.


Να υπολογίσετε:


Α) την ταχύτητα υ0


Β) την ακτίνα R του τεταρτοκυκλίου, αν το συσσωμάτωμα φθάνει σε σημείο Ζ με ταχύτητα υΖ=5m/s


Γ) το ύψος h, αν η ταχύτητα του συσσωματώματος ελάχιστα πριν τη κρούση είναι υΘ=4m/s


Στο σώμα Σ3 είναι στερεωμένη ελαστική χορδή πολύ μεγάλου μήκους στην οποία διαδίδεται  λόγω της ταλάντωσης εγκάρσιο αρμονικό κύμα με μήκος κύματος λ=2m.


Να βρεθεί:


Δ) η ταχύτητα διάδοσης του κύματος όπως και η σταθερά  k του ελατηρίου 


Ε) η στιγμή t1, που ένα υλικό σημείο Κ της χορδής με  xK=5m  θα βρεθεί  στην κάτω ακραία θέση της ταλάντωσης του για δεύτερη φορά


ΣΤ) η ταχύτητα ενός σημείο Λ με xΛ =3,5m  κάποια στιγμή t2 για την οποία το Κ βρίσκεται στην άνω ακραία θέση της ταλάντωσης του.


Δίνεται: η επιτάχυνση της βαρύτητας g=10m/s2, π2=10 και ότι η περίοδος και το πλάτος της ταλάντωσης είναι ίσες με αυτές του κύματος.

  



















Για να δείτε τη λύση πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου