Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Γ΄Λυκείου Στερεό-Ταλάντωση

Ομογενής και ισοπαχής ράβδος ΑΒ μήκους  L και μάζας M=4Kg ισορροπεί ακίνητη με τη βοήθεια άρθρωσης στο άκρο της Α και οριζοντίου τεντωμένου νήματος, το ένα άκρο του οποίου είναι δεμένο στο άκρο Β της ράβδου, και το άλλο άκρο δεμένο σε κατακόρυφο τοίχο στο σημείο Γ. Η ράβδος σχηματίζει γωνία φ με τον κατακόρυφο τοίχο που βρίσκεται η άρθρωση όπως φαίνεται στο σχήμα. Στο άκρο Β υπάρχει στερεωμένο ιδανικό ελατήριο σταθεράς k=100Ν/m, στο άλλο άκρο του οποίου ισορροπεί σώμα Σ1 μάζας  m1=2Kg.


Α) Να υπολογίσετε τα μέτρα των δυνάμεων που δέχεται η ράβδος

         I.            από το νήμα και 

      II.            από την άρθρωση.

Απομακρύνουμε το σώμα Σ1 μάζας m1 κατακόρυφα προς τα κάτω κατά d=0,1m και τη χρονική στιγμή t=0s, το αφήνουμε να κινηθεί. Η ράβδος στη διάρκεια της ταλάντωσης ισορροπεί συνεχώς στην ίδια θέση.

Β) Να γράψετε τη χρονική εξίσωση της κινητικής και της δυναμικής ενέργειας ταλάντωσης του σώματος Σ1

Γ) Να υπολογίσετε τη συνάρτηση της τάσης του νήματος σε συνάρτηση με την απομάκρυνση x του σώματος Σ1 από τη θέση ισορροπίας του.

Κάποια στιγμή που το σώμα Σ1 βρίσκεται στην άνω ακραία θέση του, τοποθετούμε πάνω του χωρίς αρχική ταχύτητα ένα σώμα Σ2 μάζας m2. Το σώμα Σ2 κολλά στο σώμα Σ1 οπότε δεν χάνεται  η επαφή των δυο σωμάτων σε καμία στιγμή. Αν το όριο θραύσης του νήματος είναι Τθρ=67,5Ν τότε, 

Δ) να υπολογίσετε τη μέγιστη τιμή της μάζας m2 του σώματος Σ2, ώστε να μην κόβεται το νήμα στη διάρκεια της νέας ταλάντωσης του συστήματος των Σ1 και Σ2

Να θεωρήσετε ότι:

α) Το σώμα Σ1 εκτελεί ταλάντωση, όπως και το σύστημα των  Σ1 και Σ2.

β) Θετική φορά των ταλαντώσεων είναι η προς τα άνω, και 

γ) η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι g=10m/s2.


Για να δείτε τη λύση πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου