Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Γ΄ Λκείου Κύματα Συμβολή



Ένας ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός συχνότητας  f=0,5Hz  δημιουργεί «τσουνάμι» πλάτους Α=10m που διαδίδεται στο νερό με ταχύτητα υ1=10m/s. Ταυτόχρονα εκπέμπεται ήχος ( βουητό ) ο οποίος διαδίδεται μέσα στο νερό με ταχύτητα υ2=200m/s. Ένα σύστημα προειδοποίησης που βρίσκεται στην ακτή μέσα στο νερό, λαμβάνει τον ήχο και καλεί άμεσα σε συναγερμό, ώστε οι λουόμενοι να απομακρυνθούν για να προστατευθούν. Αν θεωρήσουμε σαν αρχή του χρόνου t=0 τη στιγμή που γίνεται ο σεισμός, το ηχητικό κύμα λαμβάνεται από το σύστημα προειδοποίησης μετά από χρόνο t1 =1min ( λεπτό ). Να βρεθούν:


Α) πόσο απέχει από την ακτή η εστία του σεισμού

Β) πόσο χρόνο έχουν όσοι βρίσκονται στην ακτή από τη στιγμή που ακούγεται ο συναγερμός, για να απομακρυνθούν


Γ) αν θεωρήσουμε ότι η ταλάντωση που προκαλείται από το σεισμό δεν έχει αρχική φάση, να υπολογίσετε την απομάκρυνση των μορίων του νερού ανάλογα με τη θέση τους, τη στιγμή  t2=2,5s.


Δ) να υπολογίσετε την επιτάχυνση ταλάντωσης ενός μορίου του μέσου που απέχει 2Km  από την εστία του σεισμού τη στιγμή t3=2 min (λεπτά)

Ε) Αν ταυτόχρονα με τον πρώτο σεισμό γίνονταν και δεύτερος ίδιας συχνότητας με διαφορετικό επίκεντρο ο οποίος δημιουργεί πανομοιότυπο κύμα στην επιφάνεια του νερού, να βρείτε τη ταχύτητα διάδοσης ενός μορίου του νερού που απέχει r1=200m από τη εστία του πρώτου σεισμού και  r2=400m από την εστία του δεύτερου τις στιγμές  t1=15s και t2=51s.

 
  
  

Για να δείτε τη λύση πατήστε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου